Tuesday, October 30, 2012

cele 8 ramuri



sa purcedem, deci. yoga din filosofia hindusa e un termen generic insumand o serie de actiuni mentale, fizice si spirituale. sau, yoga e pretty much uniunea individualitatii, a sinelui, cu divinul - etimologic vorbind, cuvantul tot unire inseamna. ramurile / scolile / disciplinele yoga sunt probabil cateva sute, iar informatii despre ele... well. where do i even begin. 

firul rosu din aceasta vaga definitie ar fi - de exemplu - Patanjali, despre care se spune ca a sistematizat yoga, adica i-a conferit niste coordonate, o forma, o practica. scrierile lui s-au concretizat prin ceea ce numim the yoga of 8 limbs, sau ashtanga / raja yoga (= uniune regala, imparateasca). 

in the western world, cum le place sa spuna celor care au studiat yoga la ea acasa, yoga a ajuns aproape exclusiv sa fie centrata pe sanatatea si purificarea corpului, practic, pe asane, sau posturi (adica e hatha yoga). ha e luna, tha e soare, deci, complet metaforic vorbind, practicam asanele ca sa echilibram dualitatea din corp, masculinul cu femininul. altfel spus, ca sa ne vindecam / curatam / purificam trupul si sa obtinem - implicit - mare atentie la cuvantul asta - un echilibru spiritual.

ashtanga e hatha yoga par excellence. in orice fel de sala de fitness/centru spa/studio care ofera clase de yoga vom intalni sigur asane de ashtanga, indiferent cum isi denumeste stilul respectivul prof.  

cele 8 ramuri, ramificatii, declinari, metode despre care vorbeam mai sus ar fi asa:
  1. yama, respectiv "abtinerea" de la: violenta (ahimsa), minciuna (satya), furt (asteya), sex (brahmacharya) și posesiuni (aparigraha); altfel spus, controlul de sine.
  2. niyama, adica "practicarea" / "observarea" puritatii (shaucha), a multumirii/satisfactiei (santosha), a austeritatii (tapas), studiul scripturilor vedice (svadhyaya), devotamentul catre dumnezeu (ishvara-pranidhana); adica disciplina morala.
  3. asana (sederea, pozitia); deci posturile concrete, fizice, de yoga.
  4. pranayama (respiratia, i.e. controlul fortei vietii, al energiei vitale);
  5. pratyahara (abstractia, abstinenta, infranarea organelor de simt); deci, inhibitia senzoriala.
  6. dharana (concentrarea, fixarea atentiei asupra unui singur obiect);
  7. dhyana (meditatia, contemplarea intensa a adevaratei esente a realitatii);
  8. samadhi (eliberarea, starea de iluminare, contopirea constiintei cu obiectul meditatiei) - sau extazul suprem.

alas, yoga is not for everyone.


am subliniat pana la epuizare oricui ma intreba despre yoga ca nu vorbesc pe tema asta foarte detaliat ca sa nu para ca vreau sa castig adepti. eu nu propovaduiesc nimic. yoginii nu-s drunkard hippies, nu-s sunt habotnicii martori ai lui iehova sau alte etichete si, btw, probabil ca nici oamenii lui bivolaru din misa nu-si beau propria urina, dar, sincer, n-am nici cea mai mica idee care-i adevarul vizavi de chestia asta, n-am cunoscut pe nimeni care sa fi fost in misa si nici nu ma macina curiozitatea. personal, iubesc yoga pentru felul cum ma fac sa ma simt asanele si pentru felul in care corpul meu se simte in ele, if that makes any sense at all. 

nu ma astept sa nu mai am pietre la rinichi pentru ca-mi place sa stau mult in cat-cow pose si nici nu cred ca perspectiva mea asupra lumii se va schimba automat la figurat doar pentru ca stau la propriu in cap. but it can't hurt, can it?:) apropo de headstand: sangele curge invers, intregul corp e irigat de bunataturi, digestie, nervi, totu-i shaken and stirred and invigorated, how the hell could that not feel amazing and do you good? just give it a thought ;).

eu sustin ca trebuie privit totul eclectic. are mai putina importanta sa stii ce fel de yoga preda profa la cursul careia ai ajuns sau denumirile pozitiilor in sanskrita. priveste totul in ansamblu. te face sa te simti bine, vino in continuare. nu, no worries. sunt o multime de alte lucruri fizice pe care le poti face la sala fara sa-ti pui atatea intrebari. 

ceea ce insa trebuie stiut e ca daca te apuci de yoga, trebuie sa-i dai nu o sansa, ci mai multe. pentru ca numai daca mergi de mai multe ori o sa incepi sa-ti intorci atentia dinspre exterior catre tine. numai daca mergi de multe, de multe multe multe ori o sa vezi cum incetezi sa te mai indarjesti in pozitii si o sa-ti iasa automat, fara sa depui eforturi supraumane. in timp, poate in trei luni, poate intr-un an, e posibil ca varful nasului pe genunchi sa insemne chiar aia, nu doar coboratul barbiei in directia piciorului; sa poti sa faci mai multe decat crezi, sa te lasi surprins de propriul corp si sa ti-l iubesti mai mult. well. cam asta e the whole fucking point. sa te iubesti mai mult. this is what yoga does best. or at least here in the western world :).

oricum, daca te astepti sa scapi de celulita in doua saptamani mergand la yoga, sau, mai rau, daca te astepti sa dormi de-a binelea ca doar parea totul super relaxant cand te uitai prin sticla transparenta la cursanti, ca fetita cu chibriturile din basmul lui andersen, atunci te rog sa inchizi blogul asta si sa deschizi revista "practic in bucatarie", multumesc.

and no on to smth nicer: un articol fain al lui sadie nardini despre de ce sa NU faci yoga.

draga internetule, ideile cele mai bune vin sub dus.

azi m-a intrebat cineva de ce m-am apucat de yoga, cum a fost la workshopul de ieri, daca functioneaza, daca simt ceva :) - si asa mai departe.

ca raspuns la intrebarile de tipul asta, in general, arunc cateva vorbe-n vant fara prea mare convingere, in special pentru ca se aud multe despre yoga, cum delicat ar spune una dintre profele mele, si pentru ca lumea e un poloboc de prejudecati, as zice eu. de obicei spun ca yoga trebuie incercata si apoi, eventual discutata.

dar persoana care m-a intrebat azi mi-e foarte draga si as fi vrut sa-i povestesc multe si marunte, am petrecut cateva minute vorbind, minute in care desigur ca n-am apucat sa acopar nici un 5% din ceea ce simt si cred in legatura cu yoga, sau din ceea ce vreau de la yoga. un mail in care sa rezum tot ce am de zis e a fel de nedrept, de unde sa incep, cu ce sa termin, cat de schematica poate fi o schema si cat de scurt un rezumat? si-apoi, uneori disponibilitatea nu are prea mare legatura cu vointa. and so, this blog happened, to the benefit of many more, i hope :))

dar. e o treaba foarte intima, foarte a mea. si eu cred ca strici lucrurile vorbind despre ele. dar i can only hope ca daca ajunge cineva pe pagina asta, sa-i foloseasca. eu una n-am avut cum sa fac yoga multa vreme si pentru ca n-am reusit sa adun suficienta informatie despre yoga in romania si unde s-ar putea practica. pur si simplu n-am avut de la cine. 

acum, nu stiu daca mai exista vreun blog de yoga in romana cu exceptia celui al irenei si al lui george si sincer mi-e teama sa caut (ca tot vorbeam de prejudecati).

nu vreau sa ma pozitionez de la inceput foarte clar, in special pentru ca presimt ca blogul o sa o vireze ici-colo si spre alte lucruri in afara de yoga, dar ce e foarte important de retinut este ca:

 - sunt un profan, un amator. momentan, yoga pentru mine e un hobby.
 - i'm barely discovering, researching, practicing it. deci, departe de mine gandul sa fiu vreun parinte spiritual sau vreo autoritate in domeniu. sunt un fir de nisip pe-o plaja, sa fim cinstiti :)). pentru informatie reliable, dependable, pls feel free to use our friend google, our friend eliade and other such sources :))
 - blogul asta n-o sa se ia foarte in serios.
 - blogul asta va fi infuzat de un subiectivism frenetic. ura!
 - de asemenea, ma bazez pe discernamantul eventualilor cititori ca sa decanteze informatia prin propriul lor filtru rational si sa n-o ia nici la misto, nici intr-un serios plicticos.
 - daca l-ai citit, trebuie sa revii pentru mai mult pentru ca intentia e ca updateurile sa fie constante. si nu e drept sa ai informatii ciuntite ;)
 - blogul nu este exhaustiv. pentru o mai profunda intelegere a conceptelor explicate aici sau pentru o mai buna practica a pozitiilor e nevoie de studiu individual. panza de paianjen a informatiilor despre yoga este foarte loose si se sprijina pe o multime de repere. unele concepte / traduceri / idei sunt controversate si le veti gasi trunchiate sau sub alte denumiri, in functie de sursa consultata.

sa vedem.