Sunday, December 27, 2015

primiti cu digestia?

ce-i de facut cu aglomerarea de mancare la noi in stomac pe perioada sarbatorilor? multe lucruri, in primul rand pornind de la cantitate: cate putin din fiecare, pentru ca varietatea-i mare si riscam sa ne stricam dispozitia: cand stomacul are mult de digerat, toata energia va fi directionata acolo, lasandu-ne istoviti, fara chef, greoi si plini de lehamite.

... cand de fapt exact inversul ar trebui, ma gandesc, sa ne dorim sa fim in aceasta perioada, cand e de alergat pe la prieteni si rude, de condus mult, de deplasat, petrecut - si cand in general iti doresti sa ai capul limpede, zambetul la tine si sa duci cat mai mult.

personal, ma simt bine si usoara cand nu mananc carne, si n-am mai mancat o portie intreaga de la inceputul lui aprilie anul asta. nu voi face aici apologia vegetarianismului, sau cel putin nu acum, dar un experiment de o saptamana fara carne cred ca poate face oricine - la final devii, pur si simplu, un om nou, iar in timp e foarte probabil sa descoperi ca, de fapt, nu te privezi de nimic, si nici nu-ti lipseste, cum mi s-a intamplat si mie. digestia se imbunatateste considerabil, nu mai ai stare de somnolenta dupa vreun pranz copios, nu mai ai nevoie de a doua cafea din zi, kilogramele in plus se mai duc si ele, intr-un cuvant, energia ti-o poti folosi pentru scopuri mai nobile decat digestia ;).

acestea fiind zise, sententios declar ca fi-vom grei la digestie in aceasta perioada, fie carne, fie nu =)), iata deci ce asane recomanda hatha yoga traditionala (mentinute minimum 3-4 minute, iar dupa avem o perioada de constientizare a efectelor asanelor de cateva zeci de secunde).

padahastasana / standing forward bend




trikonasana / triangle



paschimottanasana / seated forward bend



shalabhasana / locust



dhanurasana / bow




janu sirsasana / head-to-knee





marjariasana / cat-cow



pawanmuktasana / wind releasing



ardha matsyendrasana / half lord of the fishes





chakrasana  / wheel



vajrasana  / thunderbolt (diamond)



toate aceste asane elimina stresurile la nivel stomacal si accelereaza digestia prin cresterea focului digestiv. asadar, printre beneficiile acestor asane se numara: organe abdominale tonifiate, sucuri digestive crescute, fiind perfecte pentru balonare, constipatie, flatulenta, arsuri, indigestie. 

este strict interzis sa practicam posturile mai sus mentionate la o distanta mai mica de o ora si jumatate dupa o masa copioasa. din energie in exces sau, din contra, din inertie, poate surveni chiar si voma in anumite posturi (de ex. dhanurasana)! singura postura care nu numai ca se poate practica, ba chiar se recomanda dupa orice fel de masa, copioasa sau nu, indiferent de momentul zilei, este vajrasana (atentie la degetele mari de la picioare, care nu trebuie sa se atinga in aceasta postura).

de asemenea, in cazul doamnelor, nu se practica in perioada menstrei shalabasana si dhanurasana. 

pentru intrebari, va stau oricand la dispozitie aici.

pofta buna la yoga!